ThommessenFlow Finn folk

Karbonfangst- og lagring

Karbonfangst- og lagring (CCS) er et av tiltakene som FNs klimapanel anbefaler for å begrense den globale oppvarmingen. Ifølge Det internasjonale energibyåret (IEA) må flere milliarder tonn CO2 lagres hvert år dersom vi skal klare å redusere den globale oppvarmingen innenfor Paris-avtalens mål.

GETTYIMAGES 167231386

Status og potensiale for karbonfangst- og lagring i Norge

Når vi ser fremover mot en mer bærekraftig fremtid og en effektiv bekjempelse av klimaendringer, blir det stadig tydeligere at vi må ta i bruk alle tilgjengelige verktøy for å redusere utslippene av klimagasser. Karbonfangst- og lagring muliggjør fangst, transport og permanent lagring av CO2-utslipp fra industrielle kilder i skala, og vil være avgjørende for å nå de politiske målene om utslippskutt i fremtiden.

Hvor er vi i dag?

Vi ser at det er en økende interesse fra virksomheter som ønsker å ta imot og lagre CO2 permanent, og regjeringen har ytret et tydelig ønske om å tilby attraktive lagringsarealer til virksomheter som leverer løsninger for kommersiell lagring av CO2.

Frem til nå har Energidepartementet (ED) tildelt sju tillatelser etter CO2-lagringsforskriten på norsk sokkel. Den første utnyttelsestillatelsen ble gitt til Northern Lights-prosjektet i 2019. Videre har ED tildelt seks letetillatelser, senest til Sval Energi AS, Storegga Norge AS og Neptune Energy Norge i august 2023. Vår forventning er at det kommer ytterligere tildelinger i 2024.

Hva må til for å lykkes?

For å lykkes med karbonfangst- og lagring i Norge er det essensielt at teknologien fungerer og kostnadene reduseres, både på fangst- og lagersiden.

På kort sikt er det viktig å få til et "proof of concept", altså beviser på at dette fungerer godt i praksis, at fangstprosjektet kan drives på en trygg og effektiv måte, og ikke minst at CO2 lagres trygt og permanent.

På lengre sikt blir det viktig å sørge for kostnadsreduksjoner, slik at karbonfangst- og lagring kan bli en løsning for de sektorene det er aktuelt for, eksempelvis tungindustri.

Vårt arbeid

Thommessens team innen fornybar energi og infrastruktur har jobbet med CO2-lagringsprosjekter siden den spede oppstarten av Prosjekt Langskip og har spisskompetanse på alle ledd i verdikjeden. Vi bistår klienter med løpende rådgivning på tvers av flere fagområder. Store utviklingsprosjekter krever typisk spesialkompetanse innen fagområder som regulatorisk, kontrakt, arbeidsrett, finansiering, konkurranserett, skatt og avgift, samt entreprise.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du vil vite mer om hvordan vi jobber med karbonfangst- og lagring og mulighetene i dette markedet.

Prosjektutvikling innen karbonfangst- og lagring

Vi engasjerer oss i en rekke problemstillinger som er sentrale for å realisere potensialet for karbonfangst- og lagring i Norge. Her får du et innblikk i vår prosjektmodell, fra innledende kartlegging av muligheter til produksjonen er operativ.

  • Spisskompetanse i bredden

    Vår styrke er at vi utnytter kompetansen på tvers av firmaet. Vi setter sammen skreddersydde team med spisskompetanse på det regulatoriske, det kommersielle, det finansielle, det skattemessige og det operasjonelle.

  • Riktige beslutninger fra start

    Av erfaring vet vi hvordan riktige beslutninger i tidligfase utvikling forenkler og ekspederer prosjektet. Tilsvarende kan det å ikke starte tidlig nok medføre forsinkelser og fordyrende prosesser senere.

  • Parallelle prosesser

    For at prosjektet fra dag én skal bli utviklet slik at det enklest mulig kan finansieres, realiseres og senere selges er det helt essensielt å jobbe med parallelle prosesser underveis i prosjektet.

Aktuelt

Teamet