– Det var veldig gøy å få være med på å løse konkrete problemer. I tillegg har det vært enormt gøy å bli kjent med så mange hyggelige og dyktige mennesker, forteller jusstudenten Marthe Emilie Hansen.
I vinter gjennomførte hun Thommessen og DNBs bærekraftprogram for jusstudenter.
– Jeg var ingen ekspert på bærekraft da jeg søkte, og det er det heller ingen krav til å være. Et traineeopphold handler først og fremst om å bli kjent med arbeidsplassen og å lære masse nytt, forteller Marthe, som anbefaler medstudenter som er interessert i bærekraft, finans og internasjonal rett om å søke.
Fem uker begge steder
På mange måter er en arbeidsdag i DNB og Thommessen ganske like, mener Marthe.
– Jeg startet stort sett dagene med å sjekke om det var kommet inn noen e-poster og å planlegge hvordan dagen skulle se ut, og hvilke møter jeg skulle delta på. Det har vært mange spennende og faglig krevende oppgaver, noe som har vært veldig givende, forteller Marthe.
Størsteparten av oppgavene var knyttet opp til EU-regelverk.
– Det har vært et veldig annet rettskildebilde enn det jeg har vært vant til fra jussen. Som trainee jobbet jeg mye med regler knyttet til bærekraftsrapportering, offentliggjøring av informasjon knyttet til produkter som promoteres som bærekraftige, og spørsmål knyttet til åpenhetsloven, sier Marthe, og fortsetter:
– Det var også store muligheter for å jobbe med andre arbeidsoppgaver innen mine interesser, så jeg fikk også jobbe en del med andre finansregulatoriske spørsmål.
Selv om arbeidsdagene opplevdes som like i de to selskapene, var det noen forskjeller. I DNB-advokatene var Marthe en del av seksjonen Bærekraft og anti-hvitvasking. I Thommessen var hun en del av selskapets finansregulatoriske avdeling, fordi en sentral del av regelverksutviklingen innen bærekraft skjer på finansområdet.
– Mens jeg i Thommessen hadde rolle som rådgiver, der jeg måtte forstå regelverket med formål om å formidle, var arbeidet i DNB mer operasjonelt. I DNB jobber man med andre fagdisipliner i banken, slik at det også var fokus på andre sider av spørsmålene enn bare de rent juridiske, noe som var veldig interessant, forteller Marthe.
– Enormt gøy å bli kjent med så mange hyggelige og dyktige mennesker
Næringslivets fokus på bærekraft de siste årene, var en viktig årsak for Marthe sitt ønske om å søke på opphold som bærekrafttrainee.
– Regelverket og kravene er både komplekse og omfattende. Det å få muligheten til å lære om dette virket veldig spennende! I tillegg var det veldig kult med et samarbeid mellom Thommessen og DNB, slik at man kunne få innsikt fra ulike sider av arbeidet med bærekraft, forteller Marthe.
På spørsmål om hva hun har lært, trekker Marthe frem viktigheten av å forstå EUs rolle i norsk rett.
– Mer konkret har jeg blitt godt kjent med rapporteringsregelverket. Jeg har også lært av både Thommessen og DNB er gode arbeidsplasser som har vært givende å være en del av både faglig og sosialt, forteller Marthe, som trekker frem godt arbeidsmiljø:
– Miljøet har vært helt supert både sosialt og faglig! Jeg har blitt godt ivaretatt av både faddere og alle andre. Folk har vært imøtekommende, pedagogiske og jeg har trivdes veldig godt med å jobbe med folkene i både Thommessen og DNB.
Er du vår neste bærekrafttrainee?
Er du nysgjerrig på hvordan det er å arbeide med bærekraft i et stort forretningsadvokatfirma? Ønsker du samtidig å utforske rollen som internadvokat i en ledende bank? Som bærekrafftrainee får du fem uker hos Thommessen og fem uker hos DNB.