ThommessenFlow Finn folk
Firmanytt

Thommessen inngår samarbeid med den sosiale entreprenøren Cousins

Cousins lunsj

Samarbeidet bidrar til at unge med flyktningbakgrunn får sine første jobber i Norge.

Du har kanskje hørt om Sandwich Brothers eller Sorbet Sisters? I flere år har de servert økologisk is til bedriftsmarkedet og til privatpersoner via pop-ups i Oslo. Nå slår brødrene og søstrene seg sammen og danner Cousins.

I tillegg til pop-ups og produksjon av produkter til bedrifter, har Cousins nå også åpnet en helt ny kafé på Glasmagasinet i Oslo. Målet er det samme som før: å integrere unge personer med flyktningbakgrunn inn i arbeidslivet, og å servere velsmakende produkter til forbrukere.

Ved å inngå samarbeid med Cousins ønsker Thommessen å bidra til at flere nye nordmenn får sine første jobber i Norge – i tillegg til å sikre utviklingen av prosjektet sammen med resten av Cousins samarbeidspartnere.

I retur får Thommessens medarbeidere servert god is produsert på bærekraftig vis.

– Viktig samfunnsbidrag

Samarbeidet betyr at Cousins kan øke antallet ungdommer som jobber hos dem.

– 2023 blir første året hvor totalt 20 ungdommer med flyktningbakgrunn, mellom 18 og 25 år, kan gå gjennom vårt modulbaserte opplæringsprogram, lage is, kaffe og mat og så bli hjulpet over i «vanlige» jobber etterpå, forteller Rasheed Dodakh, HR-koordinator i Cousins.

Innflytting 57

Thommessen har hatt Sandwich Brothers på besøk ved flere anledninger tidligere. Her fra innflytningsdagen i nye kontorer i Oslo i 2021. HR-koordinator Rasheed til venstre i bildet.

Anne Bogen, HR-sjef i Thommessen, mener Cousins sin visjon og sine mål harmonerer godt med samfunnsansvaret Thommessen ønsker å ta.

– Cousins jobber for, og bidrar til, å få flere mennesker ut arbeid. Dette mener vi er et viktig samfunnsbidrag, og er noe vi ønsker å være en del av, forteller Anne.

I tillegg til å få servert is på kontoret, ser Anne for seg flere aktiviteter sammen med Cousins.

– Vi har flere arrangementer hvert år hvor vi kan bruke Cousins og deres tjenester – for eksempel levering av mat til eventer vi arrangerer. Vi tenker også at det vil være både hyggelig og sosialt å ta med traineene våre til Cousins for å lage iskrem, eller rett og slett bare by på is på takterrassen vår en fin sommerdag, forteller Anne.

Jobb til de som trenger det mest

Til Cousins kommer kandidater som de ulike bydelene i Oslo mener trenger hjelpen mest – ofte unge som har kommet til Norge helt alene eller sliter med å skaffe seg et nettverk. De ansatte får ett års engasjement hos Cousins, hvor de jobber med salg, service og produksjon, samt får grunnleggende innføring i HMS. Videre får de ansatte intervju og mulighet til videre jobb via Cousins partnerbedrifter.

Målet er å forebygge utenforskap ved å gi sårbar ungdom mulighet til å jobbe, praktisere norsk og knytte til seg kontakter.

Siden oppstarten i 2016 har til sammen 51 unge med flyktningbakgrunn i alderen 18-25 år lært seg norsk og fått arbeidserfaring gjennom å produsere og selge økologisk is til bedrifter og privatkunder i Oslo. På Øyafestivalen i 2019 startet Sandwich Brothers også pilotprosjektet Sorbet Sisters, hvor jenter i den samme aldersgruppen lager vegansk sorbet. Siden 2021 har det vært like mange søstre som brødre i bedriften.

Konseptutvikler Christoffer Naustdal Hjelm, som tok initiativ til Sandwich Brothers i 2016, forteller at bedriften vil kunne ansette enda flere i målgruppen i årene som kommer.

– Dette kan vi gjøre ved hjelp av samarbeid med bedrifter. Vi har lokale partnere som er interessert i å bidra til at prosjektet også kan vokse til blant annet Stavanger, Stockholm og København. Vi vil hjelpe enda flere i målgruppen, fordi det er mange som vil jobbe og betale skatt fra dag én i sin nye hjemby, og oppleve mestringsfølelse og lære språket litt raskere når de får en sjanse til det, sier Christoffer.

Cousins åpning

Christoffer og Rasheed på åpningen av ny kafé i april 2023. Foto: Katrine Lunke/Apeland.

Bærekraftig produksjon

Når din bedrift kjøper produkter fra Cousins, eller du er innom kaféen i Oslo eller kjøper Cousins' produkter på festivaler og lignende, bidrar du til at unge flyktninger får sine første jobber i Norge.

Cousins har derimot ikke bare sosial bærekraft som fokus. Alt bedriften lager er hundre prosent økologisk – ofte med ingredienser produsert av lokale produsenter. I tillegg skjer distribusjonen elektrisk. Innpakningen produktene pakkes inn i er laget av NatureFlex, et overskuddsprodukt fra trevareindustrien som er komposertbart.

Dette er Cousins

  • Cousins jobber for et mangfoldig og inkluderende arbeidsliv, og har som mål å integrere unge med flyktningbakgrunn inn i arbeidslivet ved å selge og servere is, mat og andre produkter til både privatkunder og bedrifter
  • Cousins er en sammenslåing av det som tidligere var Sandwich Brothers og Sorbet Sisters – etablert i henholdsvis 2016 og 2019
  • Siden oppstarten i 2016 har til sammen 51 unge med flyktningbakgrunn i alderen 18-25 år jobbet ett år for Sandwich Brothers. Siden 2021 har det vært like mange søstre som brødre i bedriften
  • Cousins åpnet ny kafé i Oslo i april 2023